Wat is scheidingsmediation?

Een scheiding is meestal zo aangrijpend dat samen communiceren tijdelijk extra moeilijk kan zijn. 

Scheidingsmediation kan u helpen om in een moeilijke periode toch samen tot goede afspraken te komen. Als u samen de regie wilt houden over uw scheiding kunt u via scheidingsmediation tot onderlinge afspraken komen, waarbij ik als neutrale derde uw communicatie en onderhandelingen begeleid. Tijdens de mediation komen stap voor stap de noodzakelijke onderwerpen aan bod. In onderling overleg komt u tot oplossingen. Met elkaar maakt u afspraken voor de toekomst, die uiteindelijk worden vastgelegd in een overeenkomst. Wel zo prettig. Ik sta u deskundig bij om tot de beste oplossingen te komen. Of u nu uit elkaar gaat na een huwelijk of na samenwonen.

Omdat ik ook gespecialiseerd familierechtadvocaat ben, kan ik u ook informeren over de juridische consequenties van de door u gekozen oplossingen.

Als u voor scheidingsmediation kiest, bepaalt u – zonder tussenkomst van een rechter – zelf en samen wat in uw situatie de beste afspraken zijn. Als scheidingsmediator zorg ik ervoor dat uw afspraken deugdelijk worden vastgelegd in een (echtscheidings)convenant.

Bij mediation regelt u alles rond de scheiding dus samen, met mij als procesbegeleider.

 

Advocaat-mediator

Als advocaat-mediator treed ik op als bemiddelaar en zorg ik ervoor :

  • dat gesprekken plaatsvinden in een sfeer van redelijkheid en eerlijkheid.
  • dat beide partijen aan het woord komen en evenveel inbreng hebben;
  • dat u geïnformeerd bent over de wettelijke regels, de geldende rechtspraak en juridische consequenties van uw afspraken.
  • dat het proces goed verloopt;

 

Convenant

Als uw advocaat-mediator stuur ik het convenant samen met het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank. De rechter spreekt de echtscheiding uit en bekrachtigt het convenant. U hoeft dus zelf niet naar de rechtbank toe.

 

Voordelen mediation

  • meer aandacht voor emotionele aspecten;
  • goede mogelijkheden om zaken op je eigen manier te regelen;
  • gemaakte afspraken worden beter nageleefd;
  • sneller resultaat;
  • lagere kosten.

En als we er toch niet uitkomen?

Wanneer u er toch niet uitkomt met mediation dan wordt de mediation beëindigd en dan start u een echtscheidingsprocedure.

U zoekt allebei een eigen advocaat die u bijstaat in de verdere procedure. De advocaat-mediator die als bemiddelaar op heeft getreden kan niet voor één van de partijen optreden.