Ouderschapsplan 

Voor stellen die minderjarige kinderen hebben en uit elkaar gaan is het wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. In welke afspraken u wenst te maken heeft u een grote vrijheid.  U kunt het ouderschapsplan zo kort of uitgebreid maken als u zelf wilt. 

Wel moeten er over de volgende drie onderwerpen afspraken worden gemaakt in een ouderschapsplan; 
• zorgverdeling na het uit elkaar gaan van de ouders
• de bijdragen in de kosten van de kinderen en verdeling daarvan
• hoe gaan ouders overleggen en informatie uitwisselen?

 

Zorgverdeling na het uit elkaar gaan van de ouders

Bij het verdelen van de zorg wordt er geregeld wanneer de kinderen bij welke ouder zijn. Deze regeling gaat zowel over de verdeling van zorg tijdens de schoolweken als tijdens vakanties en feestdagen. Het is belangrijk dat ouders en kinderen weten waar ze aan toe zijn, zodat er specifieke regelingen dienen te worden opgenomen. 

 

De kosten van de kinderen en de verdeling daarvan

Als ouders dient u naar draagkracht bij te dragen in de kosten van uw kinderen. Het is dus nodig eerst de draagkracht van beide ouders te bepalen en te kijken wat uw kind nodig heeft. Ik kan u uitleggen welke normen de rechtbank hanteert en hoe die in uw geval uitpakken. Ook kan ik een alimentatieberekening voor u maken. Het is vervolgens in mediation aan de ouders om zelf volgens die normen een afspraak te maken over kostenverdeling óf om een eigen regeling vast te leggen. In een procedure zal de rechter uiteindelijk een bedrag vaststellen als partijen er niet samen uitkomen. Uiteraard zal er eerst geprobeerd worden in overleg met de andere ouder tot een vergelijk te komen. 

 

Informatie uitwisselen en overleg tussen de ouders

Ook de manier waarop ouders informatie over de kinderen met elkaar gaan uitwisselen na de scheiding komt in het ouderschapsplan te staan. Hoe ouders gaan communiceren moet dus goed afgesproken worden. Vaak overleggen ouders via e-mail, maar er zijn ook ouders die liever bellen. Anderen kiezen ervoor een schrift bij te houden dat steeds met het kind meegaat.

 

Onderzoeker Naomi Spalter, gespecialiseerd in familierecht, maakte samen met animatiemaker Jill Vanc, deze video over de rechten van kinderen bij een scheiding. Deze video is bedoeld voor kinderen vanaf circa acht jaar.